Tanároknak, diákoknak

A Laborkaland elnevezésű, laborlátogatással, kísérletekkel, interaktív előadásokkal teli egy napos program során igyekszünk élményszerűvé tenni a kémiát, és megszerettetni a középiskolás diákokkal az analitikát, az elválasztástechnikát.

Egy komplett internetes kémiaversenyt hoztunk létre, annak érdekében, hogy egyrészt a sok-sok jelentkező közül a lehető legobjektívebb módszerek alapján tudjuk kiválasztani azt a 30-at, akik méltók az oktatónapon való részvételre, másrészt pedig igyekszünk egyfajta mozgalmat indítani a kémia népszerűsítése érdekében.

Mi a Laborkaland célja?

A másodikos, harmadikos középiskolások még a pályaválasztás előtt állnak, a kémia (fizika, biológia) iránt érdeklődő fiataloknak talán éppen ez lehet a legjobb pillanat arra, hogy megismerkedjenek egy igazi laboratórium csodálatos világával.

Hiszen – ahogy jelmondatunk is hirdeti – a csoda odabent van! Odabent a laboratóriumban, a fantasztikus gépekben, magában az anyagban, de leginkább az ott dolgozó emberek fejében, akik megannyi leleményes módon igyekeznek elválasztani egymástól az alkotóelemeket, molekulákat, hogy aztán megmérhessék azokat.

Programunkat egy munkafüzetbe foglaltuk, amelyhez vidám, emblematikus figurákat is rajzoltattunk. Megszerveztük a laborlátogatást, számtalan kollégát vonva be a gyerekekkel való foglalkozásba. A cég vezetői az előre meghatározott témakörökben interaktív előadásokat készítettek.

Az volt a célunk, hogy minél több olyan diák jusson el a Laborkalandra, akiknek az iskolában kevesebb lehetőségük adódik kísérletezni, és akik ugyan érdeklődnek a kémia iránt, ám testközelből még nem tapasztalták meg, micsoda élményt jelent elválasztani egymástól az anyagokat, kideríteni, milyen káros összetevők lehetnek az élelmiszerekben, vagy milyen anyagok szennyezik vizeinket.

A Laborkaland programot immár negyedik alkalommal bonyolítottuk le rendkívül nagy sikerrel.

Mi a Laborkaland Online célja?

A Laborkaland internetes kémiaversenye, azaz a Laborkaland Online legfontosabb feladata, hogy minél több diák számára tegye lehetővé azt, hogy a kémia világára rácsodálkozhasson. Az internet kitűnően alkalmas erre a célra, hiszen itt bárki bármikor, bármilyen eszközről hozzáférhet a feladatokhoz, tesztsorokhoz. Ezért hoztuk létre a www.laborkaland.hu weboldalt, ahol egy gyors regisztráció után bárki megoldhatja a feladatokat. A feleletválasztós tesztek egyszerűek, érthetőek, a példákat a mindennapi életből vettük.

A továbbhaladásnak nem előfeltétele, hogy minden feladatot helyesen oldjon meg a versenyző, éppen ezért arra bíztatunk mindenkit, hogy bátran folytassa a versenyzést, és ne szegje kedvét, ha esetleg nem ért meg egy feladatot.

A Laboratóriumba és a Csodák Palotájába az online verseny során legjobban teljesítő diákok jutnak be. Az első tíz versenyzőnek van lehetősége részt venni a kémiai kalandnapon!

Immár ötödik éve érkeznek az ország minden pontjáról a lelkes és a kémia iránt érdeklődő fiatalok

A WESSLING Hungary Kft. Anonymus utcai székhelyére, azaz a WESSLING Tudásközpontba érkező diákokat röviden felkészítjük az itteni viselkedés szabályaira, majd a bemutatkozó előadást követően körbevezetjük őket a laboratóriumon.

Ebéd után különbusszal átmegyünk a Csodák Palotájába, ahol a kísérletek során igyekszünk megidézni Öveges professzor szellemét. Ezek után izgalmas kalandokon vesznek részt a CSOPÁ-ban, majd a program elvégzését igazoló oklevelet kapnak.

Az idei tematika röviden:

 1. forduló - Műanyagokról
  1. Műanyag-történelem
  2. Műanyag-előállítás
  3. Fogalmak
  4. TUDTAD-e?
 2. forduló – Mire használjuk?
  1. Felhasználás
  2. Szelektív gyűjtés
  3. Újrahasznosítás
  4. TUDTAD-e?
 3. forduló – Mikrohulladék –Nagy veszély
  1. Lebomlás (fizikai, kémiai, biológiai)
  2. Környezetszennyezés
  3. Egészségkárosító hatás
  4. TUDTAD-e?
 4. forduló – Megmérjük a mikroműanyagot
  1. Mérések, vizsgálatok
  2. Jogi háttér, szabályozások
  3. Jövőkép
  4. TUDTAD-e?
Last modified: Monday, 8 October 2018, 1:07 PM