Korábbi Laborkalandok 2017

A Laborkaland Online az elmúlt években már eddig is számtalan érdekes feladattal igyekezett felhívni a figyelmet a kémia mindennapi hasznára: kiderült, mi történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, miként válhatnak a konyhai zöldségek indikátorokká, hogyan főzzük a legjobb tésztát, miért lyukas a sajt, milyen módon tudunk fagylaltot készíteni mélyhűtő nélkül.

A Laborkaland legutóbbi fordulója, azaz a Laborintus során a szervezők tudományos időutazásra invitálták a természettudományok iránt érdeklődő tanulókat, akiknek a két ikonikus figura, Kovács Gabi és kutyája, Szimat segítségével egy föld alatti laborból, azaz a Laborintusból kellett kijutniuk a verseny online felületén: számtalan érdekes területet ismertek meg Arkhimédész, Paracelsus, Boyle és Faraday laboratóriumában a gyógyszerkémiától a gáztörvényekig vagy az elektronok világáig.

A Laborkaland Online tíz legtöbb pontot elért versenyzője bejut a WESSLING Hungary Kft. vizsgálólaboratóriumaiba, ahol betekinthet egy titkos világba, megnézheti, hogyan működnek a 21. század berendezései: hogyan választják el egymástól a molekulákat, hogyan találják meg a tűt a szénakazalban.

A nyerteseket a Csodák Palotájában minden évben izgalmas kémiai kísérletek várják: készítettek már klorofilból kromatogramot, hamis ezüspénzt,  vízmolekulát szappanbuborékból, pattogó tojást, sőt „hamisítottak” tejfölt is, hogy aztán leleplezhessék a csalást. http://laboratorium.hu/mindentvittekakiserletek

A Laborkaland évről évre népszerűbb: az internet és a sajtó segítségével immár több tízezer diákhoz jut el az online verseny híre, évente rendszeresen több ezren versenyeznek. Egyre több kémiatanár buzdítja diákjait a részvételre, ennek is köszönhető, hogy tavaly már több, mint 60 településről és a határon túlról is szép számmal regisztráltak a játékba a középiskolások.

„A hagyományokkal szakítva a verseny sokkal inkább a hétköznapi ember és kémia kapcsolatára hívja fel a figyelmet” – mondta Takács Nóra Budapestről. A kolozsvári Szász-Zsiga Nikolett szerint a Laborkaland kiváló példája a játszva tanulásnak, a kísérletek pedig eloszlatták az unalmas kémia sztereotípiáját. Mások – így például Tímár Paula – azt emelték ki, hogy az iskolai tananyag mellett mást is tanulhattak. A diákok egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy a szerves kémiát kedvelik leginkább, ám a verseny legnépszerűbb figurája Szimat volt, a kutyus ikonjára kattintva online segítséget kaphattak a munkájukhoz: http://laboratorium.hu/szimatsegit

Last modified: Monday, 6 November 2017, 1:11 PM