Portálhírek

Folytatódik a nyomozás

 
Kép
Folytatódik a nyomozás
Lotti Szomor írta 2018. January 23., Tuesday, 10:40 időpontban
 

A kémiai nyomozás folytatódik

Mi történik az oldhatatlannak hitt nehézfémekkel a természetben? Milyen szerepet játszott a higany a környezetszennyezés egyik legsúlyosabb esete, a Minamata-kór során? Aközépiskolás diákoknak a Laborkaland online verseny során a kémia segítségével kell utánajárniuk a történelem rejtélyes eseteinek: járványoknak, szennyezéseknek, különös megbetegedéseknek, bűnügyeknek. A Laborkaland 2018-ban újabb feladatokkal folytatódik...

 

A Laborkaland kémiaversenyt 2014 óta minden évben megrendezik, mára igazi mozgalommá vált. Legújabb, éles fordulója tavaly november 15-én startolt,és egészen idén tavaszig tart: bárki versenyezhet, illetve gyakorolhat a korábbi évek feladatain. A közel fél éven át tartó vetélkedő célja, hogy a középiskolások körében népszerűsítse a kémia tudományát, rámutasson annak mindennapi jelentőségére.

A kalandozó kedvű diákokat a versenyt szervező független laboratórium munkatársai ezúttal kémiai nyomozásra invitálják! Azok a versenyzők, akik lelkiismeretesen végigcsinálják az online feladatokat, megtudhatják, hogy miért haltak meg az Északnyugati átjárót felfedező hősök, és hogyan sikerült mindezt kideríteni; rádöbbenhetnek, mi okozta az 1976-os philadelphiai járványt, és hogyan működik a titkosírás.

A nyomozás ezúttal Japánban folytatódik! A Laborkaland második fordulójában ugyanis egy rejtélyes betegség, a Minamata-kór (???) nyomába erednek a versenyzők. Egy japán vegyipari cég a az üzem ipari szennyvizét tisztítatlanul engedte a tengerbe. A szennyvízben lévő higany(II)szulfát környezetszennyező hatását rosszul mérték fel, és ez okozta a több ezer ember megbetegedését. A problémát tetézte, hogy a cég és a hivatalok, miután fény derült a higany szerepére a járványszerűen felbukkanó betegségben, az eredményeket eltitkolták, mindezért Japán súlyos árat fizetett.

Ez az eseménysorozat fordulópontot hozott a környezetszennyezés/környezetvédelem nemzetközi átgondolásában.

A Laborkaland feladatai ezúttal arra hívják fel a figyelmet, hogy az oldhatatlannak hitt nehézfémeket a mikroorganizmusok képesek oldható vegyületté átalakítani, így a táplálékláncba kerülve azok súlyos problémákat okozhatnak. A kérdések egyrészt a higannyal kapcsolatosak, másrészt pedig a szerves vegyipar egyik alapanyagának, az acetaldehidnek az előállításáról, felhasználásáról szólnak.

Laborkaland Online az elmúlt években már eddig is számtalan érdekes feladattal igyekezett felhívni a figyelmet a kémia mindennapi hasznára: kiderült, mi történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, miként válhatnak a konyhai zöldségek indikátorokká, hogyan főzzük a legjobb tésztát, miért lyukas a sajt, milyen módon tudunk fagylaltot készíteni mélyhűtő nélkül, a legkitartóbbak pedig még az aranycsinálás titkát is megismerték.

közel fél éven át tartó verseny tíz legtöbb pontot elért versenyzője bejut az idén 25 éves WESSLING laboratórium vadonatúj Tudásközpontjába, ahol betekinthet egy titkos világba, megnézheti, hogyan működnek a 21. század berendezései: hogyan választják el egymástól a molekulákat, hogyan találják meg a tűt a szénakazalban. A nyerteseket a megújult és kibővült Csodák Palotájában életre szóló tudományos élmények, illetve izgalmas kémiai kísérletek várják: klorofilból készítenek kromatogramot, szappanbuborékból vízmolekulát, sőt tejfölt is „hamisítanakk”.

A Laborkaland évről évre népszerűbb: az internet és a sajtó segítségével immár több tízezer diákhoz jut el az online verseny híre, évente rendszeresen több ezren versenyeznek. Egyre több kémiatanár buzdítja diákjait a részvételre, ennek is köszönhető, hogy tavaly már több, mint 60 településről és a határon túlról is szép számmal regisztráltak a játékba a középiskolások.