Portálhírek

Kémiai nyomozás indul a neten!

 
Kép
Kémiai nyomozás indul a neten!
Lotti Szomor írta 2017. November 15., Wednesday, 15:19 időpontban
 

Mi lett az Északnyugati átjáró felfedezőivel? Miért betegedtek meg egy japán kisváros, Minamata lakói, és mi okozta az 1976-os philadelphiai járványt? A Laborkaland online kémiaverseny idei kiírásában a diákok rejtélyes eseteknek erednek a nyomába...

Novemberben újra elindul a Laborkaland online, Magyarország első internetes kémiaversenye. A közel fél éven át tartó vetélkedő célja, hogy a középiskolások körében népszerűsítse a kémia tudományát, rámutasson annak gyakorlati jelentőségére.

A legutóbbi fordulója, azaz a Laborintus során a szervezők (a WESSLING független laboratórium munkatársai) tudományos időutazásra invitálták a természettudományok iránt érdeklődő tanulókat, akiknek a két ikonikus figura, Kovács Gabi és kutyája, Szimat segítségével egy föld alatti laborból, azaz a Laborintusból kellett kijutniuk a verseny online felületén: Arkhimédész, Paracelsus, Boyle és Faraday laboratóriumában a gyógyszerkémiától a gáztörvényekig vagy az elektronok világáig számtalan érdekes területet ismertek meg.

Az idén nyomozásra várják a középiskolás diákokat, akiknek a kémia segítségével kell utánajárniuk rejtélyes eseteknek: járványoknak, szennyezéseknek, különös megbetegedéseknek, bűnügyeknek.

Azok a versenyzők, akik lelkiismeretesen végigcsinálják az online feladatokat, megtudhatják, hogy miért haltak meg az Északnyugati átjárót felfedező hősök, és hogyan sikerült mindezt kideríteni; rádöbbenhetnek, mi okozta a szörnyű philadelphiai járványt 1976-ban, amelybe több, mint harminc ember halt bele; miért pusztultak el rejtélyesen a karácsonyi pulykák Nagy-Britanniában, és hogy mégis hogyan működik a titkosírás.

A Laborkaland Online az elmúlt években már eddig is számtalan érdekes feladattal igyekezett felhívni a figyelmet a kémia mindennapi hasznára: kiderült, mi történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, miként válhatnak a konyhai zöldségek indikátorokká, hogyan főzzük a legjobb tésztát, miért lyukas a sajt, milyen módon tudunk fagylaltot készíteni mélyhűtő nélkül, a legkitartóbbak pedig még az aranycsinálás titkát is megismerték.

A Laborkaland Online tíz legtöbb pontot elért versenyzője bejut a WESSLING Hungary Kft. vizsgálólaboratóriumaiba, ahol betekinthet egy titkos világba, megnézheti, hogyan működnek a 21. század berendezései: hogyan választják el egymástól a molekulákat, hogyan találják meg a tűt a szénakazalban.

A nyerteseket a Csodák Palotájában minden évben izgalmas kémiai kísérletek várják: készítettek már klorofilból kromatogramot, szappanbuborékból vízmolekulát, sőt „hamisítottak” tejfölt is, hogy aztán leleplezhessék a csalást.

A Laborkaland évről évre népszerűbb: az internet és a sajtó segítségével immár több tízezer diákhoz jut el az online verseny híre, évente rendszeresen több ezren versenyeznek. Egyre több kémiatanár buzdítja diákjait a részvételre, ennek is köszönhető, hogy tavaly már több, mint 60 településről és a határon túlról is szép számmal regisztráltak a játékba a középiskolások.

„A hagyományokkal szakítva a verseny sokkal inkább a hétköznapi ember és a kémia kapcsolatára hívja fel a figyelmet” – mondta Takács Nóra Budapestről. A kolozsvári Szász-Zsiga Nikolett szerint a Laborkaland kiváló példája a játszva tanulásnak, a kísérletek pedig eloszlatták az unalmas kémia sztereotípiáját. Mások – így például Tímár Paula – azt emelték ki, hogy az iskolai tananyag mellett mást is tanulhattak.

A verseny legnépszerűbb figurája Szimat, a kutyus ikonjára kattintva a diákok online segítséget kapnak a munkájukhoz.  

Szimat az idén is segít majd a diákoknak, akik közül a győztesek a tavaszi fináléban ezúttal a 25 éves független laboratórium vadonatúj, szupermodern Tudásközpontjába látogatnak el, majd a megújult és kibővült, és ugyancsak negyed évszázados Csodák Palotájában várják őket életre szóló élmények. 

 

További információ:

info@laborkaland.hu