Laborkaland: a csoda odabent van

A Laborkaland Online egy mindenki számára hozzáférhető, online kémiaverseny, amelynek feladatait a mindennapi életből vettük, és amelynek során olyan középiskolás diákok részvételi számítunk, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk! A feladatokat egy rövid regisztráció után lehet megoldani, és mindenki továbbmegy, éppen ezért senki se adja fel!

A fődíj ugyanis: látogatás egy igazi vizsgálólaboratóriumban a Laborkaland oktatási nap során, ahol a legmodernebb berendezéseket is ki lehet próbálni, majd a Csodák Palotájában érdekes kémiai kísérletek várják a nyerteseket.

 

A Laborkaland Online menete

A honlapon található tartalmak egy része szabadon böngészhető. Van, ahova legalább „Vendég”-ként be kell lépni (pl. Galéria), viszont ahhoz, hogy valaki elinduljon a Laborkaland Online versenyen, kötelező regisztrálni. A regisztráció és az egész program természetesen mindenki számára ingyenes!

Ki vehet részt a Laborkalandon? Minden olyan középiskolás tanuló, akit legalább egy kicsit érdekel, hogy a világ miként működik körülöttünk. Nem kell ötösnek lenni kémiából! Nem zseni kémikusokat keresünk, hanem azt szeretnénk, ha a diákok rácsodálkoznának az egyszerű hétköznapi történetekre, és rádöbbennének,  hogy mennyi bajt, problémát lehet elkerülni vagy megoldani, ha ismerjük a kémia, fizika, biológia törvényeit! És nem jár úgy, mint az, aki a rekkenő melegben a tengerparton a tengervízben szerette volna a dinnyéjét hűteni… (lásd később)

A verseny három online fordulóból áll. Minden fordulóból a legjobbak kerülhetnek a következőbe. A harmadik forduló nyertesei részt vesznek a Laborkaland interaktív oktatási napon, amelynek során megtekintenek egy igazi vizsgálólaboratóriumot, és ellátogatnak a Csodák Palotájába, ahol különleges kísérletekben, élményekben lesz részük!

Az első forduló

A november 9-én induló első fordulóban megtörtént esetek adják a feladatok alapját. A történteken kell elgondolkodni, és a kémiai tudás alapján a kérdéseket, feladatokat megoldani. Öt héten át hetente kerülnek fel a feladatok a honlapra. Minden feladatot meg kell oldani, majd a legtöbb pontot összegyűjtött résztvevők jutnak be a következő fordulóba. Többszörös holtverseny esetén egy 6. tesztsorozat is meghirdetésre kerül.

A második forduló

A második fordulóban már összetett, számítást is tartalmazó feladatokat kell megoldani. Ezeket a feladatokat is hétköznapi esettanulmányok ihlették. Itt is öt héten keresztül kapnak feladatokat a jelentkezők. A legjobbak jutnak innen is a harmadik fordulóba.

A harmadik forduló

Végül otthon/iskolában végezhető egyszerű kísérletek következnek. A kísérleteket videóval, fényképekkel kell dokumentálni, illetve a kísérletekhez kapcsolódó feladatokat megoldani. Itt már kéthetente kerülnek a feladatok kiírásra, hogy mindenki meg tudja szervezni a kísérleteket. Összesen tehát három alkalommal írunk ki feladatokat.

A legvégén a 20-25 legszorgalmasabb, legjobban teljesítő diák kap lehetőséget arra, hogy májusban részt vegyen a laborlátogatáson és a Csodák Palotájában zajló programon.

A finálé

A délelőtti laborlátogatáson a diákok interaktív előadásokat hallgatnak, méréseket végeznek a legkorszerűbb technikai eszközökkel, demonstratív kísérletekben vesznek részt, a program végén pedig elismerő okleveleket is kapnak.

Délután a nyertesek a Csodák Palotájába látogatnak, ahol az Öveges professzor szellemiségét megidéző látványos és demonstratív kísérletekben, különleges természettudományos élményekben lesz részük.

Meggyőződésünk, hogy a finálé mindenkinek egy életre szóló élményt jelent majd!

Időpontok, határidők

A pontos időpontokat és határidőket itt, a laborkaland.hu honlapon tesszük közzé, de azok megtalálhatók lesznek a laboratorium.hu tudományos weboldalon is. Érdemes tehát ezekre minél többször ellátogatni!

Fődíj: részvétel a Laborkaland oktatónapon

A Laborkaland egy interaktív, az élménypedagógiára épülő oktatási program, jelmondata: "A csoda odabent van!" A kémia mágiája ugyanis valóban odabent van a laboratóriumban, a fantasztikus gépekben, magában az anyagban, de leginkább az ott dolgozó emberek fejében, akik megannyi leleményes módon igyekeznek elválasztani egymástól az alkotóelemeket, molekulákat, hogy aztán megmérhessék azokat.

Kémikusokból, vegyészekből, kémiatanárokból és kommunikációs szakemberből álló csapatunk modern pedagógiai programot alkotott, felépítettük az Öveges professzor szellemiségét idéző demonstratív és szemléletes kísérleteinket, amelyek a laboratóriumi vizsgálatainkat is igen látványosan, ám mindenki számára érthetően mutatják be.

A Laborkalandot immár harmadik éve szervezzük meg, és az első négy interaktív nap sikere után nemrég úgy döntöttünk, elindítjuk a Laborkaland internetes változatát! Az évente egyszer megtartandó interaktív oktatási napunkra azok az érdeklődő diákok jöhetnek el, akik az online fordulókat is sikerrel vették.