Tanároknak, diákoknak

A Laborkaland program 2015 őszén új szakaszába érkezett. Az eddigi esszé megírása helyett ugyanis a program szervezői nagyszabású internetes versenyt hirdettek, amely több száz feladattal, több fordulóval hónapokon át izgalomban tartja a diákokat és tanárokat egyaránt, egyszersmind lehetőséget biztosít arra, hogy minél többen, akár több ezren is bekapcsolódjanak az online kémiai versenybe. Arra kérnénk a kedves tanárokat, hogy ha a teljes mértékben ingyenes program elnyerte tetszésüket, buzdítsák a tanítványaikat a részvételre!

A Laborkaland elnevezésű, laborlátogatással, kísérletekkel, interaktív előadásokkal teli egy napos program során igyekszünk élményszerűvé tenni a kémiát, és megszerettetni a középiskolás diákokkal az analitikát, az elválasztástechnikát.

Mindezidáig egy esszé alapján döntöttük el, kik azok, akik az egy napos kémiai kalandnapon részt vehetnek. Mostantól azonban egy komplett internetes kémiaversenyt hoztunk létre, annak érdekében, hogy egyrészt a sok-sok jelentkező közül a lehető legobjektívebb módszerek alapján tudjuk kiválasztani azt a 30-at, akik méltók az oktatónapon való részvételre, másrészt pedig igyekszünk egyfajta mozgalmat indítani a kémia népszerűsítése érdekében.

Mi a Laborkaland célja?

A másodikos, harmadikos középiskolások még a pályaválasztás előtt állnak, a kémia (fizika, biológia) iránt érdeklődő fiataloknak talán éppen ez lehet a legjobb pillanat arra, hogy megismerkedjenek egy igazi laboratórium csodálatos világával.

Hiszen – ahogy jelmondatunk is hirdeti – a csoda odabent van! Odabent a laboratóriumban, a fantasztikus gépekben, magában az anyagban, de leginkább az ott dolgozó emberek fejében, akik megannyi leleményes módon igyekeznek elválasztani egymástól az alkotóelemeket, molekulákat, hogy aztán megmérhessék azokat.

Programunkat egy munkafüzetbe foglaltuk, amelyhez vidám, emblematikus figurákat is rajzoltattunk. Megszerveztük a laborlátogatást, számtalan kollégát vonva be a gyerekekkel való foglalkozásba. A cég vezetői az előre meghatározott témakörökben interaktív előadásokat készítettek.

Az volt a célunk, hogy minél több olyan diák jusson el a Laborkalandra, akiknek az iskolában kevesebb lehetőségük adódik kísérletezni, és akik ugyan érdeklődnek a kémia iránt, ám testközelből még nem tapasztalták meg, micsoda élményt jelent elválasztani egymástól az anyagokat, kideríteni, milyen káros összetevők lehetnek az élelmiszerekben, vagy milyen anyagok szennyezik vizeinket.

 A laborkaland programot immár negyedik alkalommal bonyolítottuk le rendkívül nagy sikerrel. Eddig több száz diák vett benne részt: az ország minden pontjáról érkező lelkes és a kémia iránt érdeklődő fiatalok mind sikeresen vették a laboratóriumi kalandtúra egyetlen feltételét, az esszé megírását. A WESSLING Hungary Kft. Fóti úti laboratóriumába érkező diákokat röviden felkészítjük az itteni viselkedés szabályaira, majd a bemutatkozó előadást követően körbevezetjük őket a laboratóriumon.

Ebéd után következnek a kísérletek, amelyek során igyekszünk megidézni Öveges professzor szellemét. A nap vége felé még sok-sok érdekességet megtudhatnak a laboratóriumról, rövid kérdőívet is ki kell tölteniük, végül az erre az alkalomra készült rövid, szemléletes munkafüzettel és a részvételt, a program elvégzését igazoló oklevéllel távoznak a Fóti útról.

A diákokat elkísérték a felkészítő tanáraik is, akik kiemelték a munkafüzetben is rögzített remek tematikát, módszertant, a kísérleteket, amelyekből az órai munka során is ötleteket lehet meríteni.

A program szakmai vezetője, a WESSLING marketingosztályán dolgozó Szomorné Orosz Lotti kémiatanár végzettséggel is rendelkezik, és igen nagy tapasztalata van a középiskolás vetélkedők szervezésében és lebonyolításában. A Laborkaland programhoz egyedülálló pedagógiai módszert és feladatsort dolgozott ki.

 

Mi a Laborkaland Online célja?

A Laborkaland internetes kémiaversenye, azaz a Laborkaland Online legfontosabb feladata, hogy minél több diák számára tegye lehetővé azt, hogy a kémia világára rácsodálkozhasson. Az internet kitűnően alkalmas erre a célra, hiszen itt bárki bármikor, bármilyen eszközről hozzáférhet a feladatokhoz, tesztsorokhoz. Ezért hoztuk létre a www.laborkaland.hu weboldalt, ahol egy gyors regisztráció után bárki megoldhatja a feladatokat. A feleletválasztós tesztek egyszerűek, érthetőek, a példákat a mindennapi életből vettük.

A továbbhaladásnak nem előfeltétele, hogy minden feladatot helyesen oldjon meg a versenyző, éppen ezért arra bíztatunk mindenkit, hogy bátran folytassa a versenyzést, és ne szegje kedvét, ha esetleg nem ért meg egy feladatot.

Ha bárki bárhol megakad, keressen meg minket, és amiben csak tudunk, segítünk neki!

A verseny november 9-én indult, és egészen április közepéig tart, amikor is kihirdetjük, kik azok a szerencsések, akik a májusi interaktív laborlátogatáson és a Csodák Palotájában zajló kísérleteken részt vehetnek.

Reméljük, a programunkra minél többen jelentkeznek majd, és azt is, hogy az itt szerzett élmények hatására egyre többen választják majd a vegyészi, analitikusi pályát!

Üdvözlettel:

Szunyogh Gábor

Szomorné Orosz Lotti

A Laborkaland ötletgazdája és szervezője A Laborkaland szakmai vezetője