Portálhírek

Mélyhűtő nélkül fagylalt?

 
 
Picture of Szomor Lotti
Mélyhűtő nélkül fagylalt?
by Szomor Lotti - Monday, 30 November 2015, 9:57 AM
 

Kedves Laborkalandozók!    

Vajon hogyan készítettek fagylaltot eleink a mélyhűtő feltalálása előtt? Vagy némileg továbblépve: mi a magyarázata annak, hogy ha sót teszünk a jeges vízbe, annak hőmérséklete akár 20 Celsius fokkal is lejjebb vihető? Itt a Laborkaland első fordulójának negyedik feladata! A fagylaltos kérdés nem idegen a téli évszaktól sem, elég csak a havas, jeges utak sózására gondolnunk, aminek hátterében ugyanez a jelenség figyelhető meg, ahogy Fahrenheit is erre alapozta a hőmérsékleti skáláját: annak nullapontját szülővárosa, Danzig (Gdansk) 1708-as telének hidegéhez viszonyította: az akkor mért hőmérsékletet (-17,8°C ) ammónium-klorid és jeges víz keverékével érte el. A november 30-án élesedő legújabb feladatsorban a fagyasztás jelenségei mellett a versenyzők a rézgálic felhasználása és a klorofil zöld színe kapcsán is érdekes információkhoz jutnak, ha megoldják a feladatokat.

 A Laborkalandba bárki bármikor bekapcsolódhat, a feladatokat korlátlan ideig oldhatja meg! Bátran vágjatok hát bele!

Ne felejtsétek: a legjobb 30 versenyző eljut a WESSLING Hungary Kft. vizsgálólaboratóriumába és a Csodák Palotájába! Mert - ahogy az már egyre többen tudjuk - a csoda odabent van.

 Laborkalandra fel!