Portálhírek

Gáz vagy gőz?

 
 
Picture of Szomor Lotti
Gáz vagy gőz?
by Szomor Lotti - Monday, 15 February 2016, 1:47 PM
 

Gáz vagy gőz?

Ahhoz, hogy a címben feltett kérdést nagy biztonsággal el lehessen dönteni, a légnemű anyagok viselkedését kell tanulmányoznunk.  Az ideális gázokban a részecskék szabadon mozoghatnak, a rendelkezésre álló teret teljesen kitöltik. Ha azok hőmérsékletét csökkentjük és a nyomást növeljük, a részecskék hőmozgásának mértéke (intezitása) csökken, ezért az egységnyi térfogatban azonos időben  több részecske fog tartózkodni, a részecskesűrűség tehát növekszik.  

Amennyiben a hőmérsékletet tovább csökkentjük, és a nyomást növeljük, elérünk egy olyan ponthoz, ahol a molekulák olyan „lomhán” mozognak, és olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy szinte „összetapadnak”. A köztük ható másodlagos kötőerőknek köszönhetően az anyag részben cseppfolyósodik. Ekkor már a gáz viselkedése eltér az ideálistól, viselkedése pedig nem írható le az egyetemes gáztörvénnyel.

Ezt a különbséget persze mi nem érzékeljük, azonban az a tény, hogy a légnemű halmazállapotnak két fajtája van (gáz és gőz), mégsem lényegtelen: a gőz ugyanis folyadékká tud összesűrűsödni, viszont a gáz nem. A gőz képes nedvesíteni, a gázok mindig szárazak. Míg a vízgőz a megfelelő felületeken lecsapódik, addig a víz gáza soha nem képes nedvesíteni.

Fontos még tisztázni, hogy az, amit vízgáznak nevezünk, nem a víz gáz halmazállapotban, hanem a forró szén és a vízgőz reakciójából keletkező gáz, amely hidrogénből és szén-monoxidból áll.

A Laborkaland Online második fordulójának harmadik feladatsorában a habszifonos patronokhoz kapcsolódó példákon, számításokon keresztül vizsgálaható a gázok és gőzök viselkedése.